Eric Baeten

Eric Baeten studeerde bij de Heer Valère Lenaerts (Concertmeester van de Filharmonie van Antwerpen) aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen. Na het behalen van het “Hoger Diploma Viool” vervolmaakte hij zich bij de Heer R. Liebermann (Concertmeester van het Concertgebouworkest te Amsterdam) aan het Conservatorium te Utrecht.

Van 1985 tot 1987 was hij 1ste solist/aanvoerder van de 2de violen, bij het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen o.l.v. Emiel Tchakarov. Vervolgens verliet hij het orkest en werd hij aanvoerder van de 2de violen bij I Fiamminghi o.l.v. R.Werthen. Vanaf 1993 is hij terug verbonden aan deFilharmonie als 1° solist van de 1° violen.

Eric Baeten is ook vast lid van het Walter Boeykens Ensemble en stichter-speler van het kamermuziekensemble I Solisti da Camera en het Apollo Music Strijkkwartet. Hij was ook een veelgevraagde gastspeler bij het Prometheus-ensemble, Salzburger Solisten, Arpae-ensemble , The Belgian Chamber Artists, Prima la Musica, Collegium Instrumentale Brugense, de Beethovenacademie,Ysaye ensemble en de Belgische Kamerfilharmonie.

Als lesgever viool, samenspel en instrumentaal ensemble was hij verbonden aan de muziekacademies van Ekeren (Stad Antwerpen), Turnhout en Wijnegem. Daarnaast was hij werkzaam als leraar viool en docent- coördinator kamermuziek aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen.

Als lid van I Fiamminghi (1986-1993) gaf hij concerten op tal van internationale podia (USA, Japan, Canada, Duitsland, UK, Spanje, Italië, Nederland, Hongarije…) en realiseerde hij mede talrijke CD’s zoals bv. de unaniem geprezen opnames van de celloconcerti van Dvorak en Saint-Saens met France Springuel als solist. Als kamermuziekmusicus speelde hij samen met musici als Rudolf Werthen, Henry Raudales, France Springuel, Jean-Claude Vanden Eynden, Véronique Bogaerts, Etienne Siebens… en vertolkte er het grote kamermuziekrepertoire voor strijkers.

Eric Baeten is al vele jaren actief als studiomuzikant en neemt op in de meeste Belgische opnamestudio’s zoals ICP- studio’s, Studio Jet, Galaxystudio’s, Motormusic, Alfacam, de Groove … en verzorgde zoal mee opnames voor o.a. Clouseau, Hooverphonic, Helmut Lotti, Natalia, Dana Winner, Will Tura, Jan Leyers, Johan Verminnen, Xander de Buisonje, Lara Fabian, Maurane, Julie Zenatti, Jacques Dutronc, Isabelle Boulay, Charles Aznavour, Cascadeur, de Romeo’s, Katerine, Alizée, Pearl, Paul de Leeuw …

In productie van Koen Brandt voor “ Het Geluidshuis” speelde hij mee de muziek in voor verschillende hoorspelen zoals De Wilde Zwanen, De Mestkever, De Vlo en de Professor, De Reisgenoot, Zes grimmige Sprookjes voor verdorven Kinderen.

Hij musiceert ook regelmatig in “cross-over” producties met muzikanten uit de jazz wereld zoals Toots Thielemans, Jef Neve, David Murray, Omara Portuondo, Mark Matthijs, Ibernice Mac Bean, Alano Gruarin …. op podia zoals Jazz Middelheim, Salle Pleyel (Parijs) ...

Hij werkte mee aan verschillende muziekopnames voor Belgische films/televisieseries zoals De Kus, Dennis van Rita, de Indringer, Nachtvlinder, Van Vlees en Bloed, Rundskop, Süskind, He wo said no, Met Man en Macht, the Spiral, Salamander.…

Alsook aan muziek-theater producties met bekende acteurs zoals Warre Borgmans en Hilde van Mieghem.